آیفون و نابرابریهای موجود در ساختار واقعی جامعه - آژانس مدیا و مارکتینگ ردی استودیو
آیفون و نابرابریهای موجود در ساختار واقعی جامعه
در حالی که تفکیک واقعی میان افراد جامعه میتواند از طریق نقش آنها در فرایند تولید خلق شود، مناسبات سرمایهدارانه که در جامعه ما نیز ساری و جاری است، با جایگزینکردن مصرف کالاهای خاص به جای توجه به طبقه، ساختار واقعی جامعه و نابرابریهای موجود در آن را مخفی میکند.
در پیشبرد چنین روندی رسانهها هم از طریق نشر آگهیهای تجاری و هم با برجستهسازیِ موضوعات خاص نقش پررنگی ایفا میکنند. با فراگیر شدن این رویه اجتماعی ما مجبور به این میشویم که به شکلی فزاینده خود را با آنچه که مصرف میکنیم، مشخص کنیم.
به عبارتی ما وادار به درک این میشویم که ترقی و نزولمان در جامعه را در تلازم با آنچه مصرف میکنیم، تعریف کنیم. چنین تمایزبخشی از طریق مصرف، به تعبیر ویلیامسون، در واقع سرپوشی بر نابرابری ساختاری موجود در بطن جامعه است و بدین معنا چنین رویهای که اصالت را به مصرف کالاهای خاص میدهد نوعی ایدئولوژی و آگاهی کاذبی است که در خدمت وضعیت موجود و توجیهکننده آن است.
بیشتر بخوانید: تراشههای موبایل پرچمدار ۲۰۲۴ در برابر هم [تماشا کنید]
تمایزبخشی از طریق داشتن گوشی آیفون نمونهای بارز از چنین رویهای است. در واقع خاص تلقی کردن خود بواسطه داشتن گوشی آیفون و اشتیاق به داشتن آن، مشارکت در رویه تمایزبخشی از طریق مصرف و در نهایت سر خم آوردن در پیش این ایدئولوژی است.
درک این موضوع در بافت ایران زمانی بغرنجتر میشود که نظام سیاسی در عین پذیرفتن مناسبات سرمایهداری مدعی است که آلترناتیو برای آن است. وضع سیاستِ ممنوعیت ورود آیفون، که در نگاه اول مبتنی بر ارزشهای خاص این نظام سیاسی مینمایاند، حاصلی جز دادن ابعاد بیسابقه به رویه تمایزبخشی از طریق آیفون در بر ندارد. از جمله دادن هالهای جادویی به این برند با سر به فلک کشیدن قیمت گوشیهای آیفون و ابداع شگردهای عجیب برای دور زدن رجیستری جهت بهرهمندی از مزایای جادویی آن.
در وانفسایی که شکاف دیجیتال در کشور بیداد میکند و قشر وسیعی بویژه کودکان و نوجوانان در استانهای محروم و حتی در همین حاشیه پایتخت هیچ حظی از مواهب دنیای دیجیتال نبردهاند، دعوا بر سر وارادت آیفون و برجسته کردن آن مشارکت در دعوایی ساختگی و البته به شدت داغ است که موضوعات بنیادین بیعدالتی، شکاف دیجیتال و نابرابری در دسترسی به اطلاعات و دانش را به موضوعی دست چندم و حاشیهای بدل میکند.
مقالات مرتبط
آخرین مقالات
چرا شهرهای بزرگ ایران هنوز هویت بصری مشخصی ندارند؟
هویت بصری یک شهر بهمثابه امضای آن شهر است. وقتی به شهرهایی همچون پاریس، نیویورک، توکیو، استانبول یا حتی بارسلونا فکر میکنیم، ترکیبی از عناصر بصری به ذهنمان میآید: برج ایفل، تابلوهای نئون شینجوکو، منارههای سنت صوفیا و نمای منحنی و رنگی گائودی. این نمادها...
تراشههای موبایل پرچمدار ۲۰۲۴ در برابر هم [تماشا کنید]
سال ۲۰۲۴ رو به پایان است و شاهد بودیم که شرکتهای کوالکام، اپل، مدیاتک و سامسونگ تمام تلاششان را کردند تا به نوبهی خود بهترین تراشهی موبایلی حال حاضر دنیا را معرفی کنند. اسنپدراگون ۸ الیت و A18 Pro اپل را میتوان جدیترین رقبای یکدیگر...
سیاهچالهها میتوانند عامل انبساط جهان باشند
ستارهشناسها احتمالا به شواهدی هیجانانگیز دست یافتهاند که نشان میدهد انرژی تاریک، نیروی اسرارآمیزی که عامل افزایش سرعت انبساط جهان ما است، میتواند به سیاهچالهها ربط داشته باشد. انرژی تاریک نزدیک به ۷۰ درصد از جهان ما را تشکیل میدهد و تصور میشود که پس...
نظرسنجی: رفع فیلتر کدام پلتفرم برای شما اولویت دارد؟
این روزها دولت از عزم جدی خود برای برداشتن فیلترینگ میگوید و در اظهارنظرهای مختلف از مسئولان هم مخالفت با فیلترینگ و تاکید بر شکستخورده و بینتیجه بودن آن شنیده میشود. اخبار شنیدهشده از گوشه و کنار هم از نزدیک بودن روزهای رفع فیلتر حکایت...