کارت گرافیک سرور قطعهای سختافزاری است که دادههای گرافیکی را برای برنامههای مهم مانند رندر، یادگیری ماشین، هوش مصنوعی و … نمایش میدهد. کارت های گرافیکی سرور با توجه به مشخصات مانند مقدار حافظه، پهنای باند، هستههای CUDA، هستههای تانسور، هستههای ردیابی پرتو و … از قیمت و کارآیی متفاوتی برخوردار هستند. بهدلیل همین تنوع گستردهای که در کارت های گرافیک وجود دارد؛ نصب هر کدام از آنها روی سرور باید با آگاهی انجام شود. بههمین خاطر در این مطلب به سراغ نصب کارت گرافیک روی سرور hp رفتهایم تا با این مبحث مهم بیشتر آشنا شوید.
کارت گرافیک سرور چیست؟
کارت گرافیک سرور یک قطعهی سختافزاری مهم است که برای استفاده در سرورها یا ایستگاههای کاری که به محاسبات، پردازش گرافیکی یا برنامه های کاربردی هوش مصنوعی با کارایی بالا نیاز دارند، طراحی شده است. کارتهای گرافیک سرور بهطورمعمول نسبت به کارت گرافیک کامپیوتر از حافظه و پهنای باند بالاتری برخوردار هستند و قابلیتهای پیشرفتهتری را نسبت به کارتهای گرافیکی مصرفی یا بازی ارائه میدهند. کارتهای گرافیک سرور با نام Graphics Processing Unit نیز شناخته میشوند، زیرا بهطورمستقیم روی مادربرد (OnBorad) نصب نمیشوند و بیشتر با اختصار GPU از آنها نام برده میشود.
از بارزترین تولیدکنندگان کارت گرافیک سرور میتوان به دو برند NVIDIA و AMD اشاره کرد. آنها مدلهای مختلفی از کارتهای گرافیک را با ویژگیها و اهداف مختلف برای سرور طراحی و تولید میکنند، مانند:
- کارت های گرافیکی مرکز داده (NVIDIA Data Center GPUs): این قطعات نوعی پردازنده گرافیکی است که برای سرعت بخشیدن به بیشترین حجم کاری در دیتاسنترها و محاسبات با عملکرد بالا مانند یادگیری عمیق، دسکتاپهای مجازی و … استفاده میشوند. برخی از محصولات این دسته عبارتند از NVIDIA RTX A5000، RTX A4000، RTX A4500 و T400.
- AMD Radeon Pro: اینها GPUهایی هستند که عملکرد حرفهای، مقیاسپذیری و امنیت را برای برنامههای ایستگاه کاری مانند CAD، رندر سهبعدی و ویرایش ویدیو ارائه میدهند. برخی از محصولات این دسته عبارتند از AMD Radeon Pro W5500، WX 3200، W6600 و W7900.
پورت کارت گرافیک در مادربرد چه نام دارد؟
پورت کارت گرافیک روی مادربرد « اسلات PCIe x16 » نام دارد. این طولانیترین اسلات با دو پارتیشن و یک یا دو قفل است. همیشه سمت پورت HDMI کارت گرافیک باید به سمت پشت کیس و CPU باشد. در مادربردها دو اسلات برای کارت گرافیک وجود دارد :
- درگاه شتاب یا AGP
- PCI Express (PCIe)
PCIe استاندارد جدیدتر و سریعتری است که جایگزین AGP شده است. همچنین بسته به مدل مادربرد ممکن است بیش از یک اسلات PCIe x16 روی آن وجود داشته باشد.
سازگاری کارت گرافیک با سی پی یو
برای اطمینان از سازگاری کارت گرافیک سرور با سی پی یو باید چند فاکتور مهم را در نظر بگیرید که عبارتند از:
- موجود بودن حداقل یک اسلات PCIe x16 روی مادربرد
- در دسترس بودن فضای کافی و خالی برای نصب کارت گرافیک
- وجود کانکتورهای 6 و 8 پین PCIe Graphics (PEG) در منبع تغذیه
- بررسی وجود گلوگاه یا Bottleneck روی مادربرد برای سنجش سرعت CPU سرور و RAM سرور
همچنین میتوانید از ابزارهای آنلاین مانند Calculator Bottleneck برای بررسی سازگاری CPU و GPU سرور و بهینهسازی پیکربندی سرور برای بهترین تجربه ی کاربری استفاده کنید.
کارت های گرافیکی روی پلتفرم های سازگار
نصب کارت گرافیک روی سرور hp
نصب کارت گرافیک روی سرور HP بستگی به مدل سرور و کارت گرافیک دارد. ابتدا باید از سازگاری کارت گرافیک با CPU، ابعاد فیزیکی و توان مورد نیاز آن مطمئن شوید.
سپس برای کاهش خطر برق گرفتگی و آسیب به دیگر تجهیزات شبکه، همه ی سیمهای برق را از سرور جدا کنید. توجه داشته باشید که دکمه Power On/Standby روی پنل جلویی سرور بهطور کامل برق سیستم را قطع نمیکند و بخشهایی از منبع تغذیه و برخی مدارهای داخلی تا زمانیکه برق AC قطع نشود، فعال میمانند. بسته به نوع GPU یکی از موارد زیر را انجام دهید:
برای کارتهای گرافیکی فول ارتفاع و فول عرض (full-height full-length) ، اگر براکتی روی آن نصب نیست، پیچها را روی براکت کارت گرافیک محکم کنید، سپس نگهدارنده GPU روی آن نصب کنید.
شکل 1. نصب براکت و نگهدارنده GPU
برای پردازنده گرافیکی NVIDIA P4، بافل هوا ( کانال هوای P4 GPU نیز نامیده میشود ) را نصب کنید.
شکل 2. نصب بافل هوای گرافیک P4
برای کارتهای گرافیک NVIDIA A10، اگر یک NVIDIA A10 را روی مجموعه یک رایزر نصب میکنید، ابتدا یک بافل هوای A10 GPU را روی بافل هوای بزرگ نصب کنید.
شکل 3. نصب بافل هوا گرافیک A10
شکل 4. نصب کارت گرافیک A10
اگر میخواهید دو کارت گرافیکی NVIDIA A10 را روی یک مجموعه رایزر نصب کنید، ابتدا باید نگهدارنده گرافیکی Full-Height Full-Length را روی مجموعه رایزر قرار دهید.
شکل 5. نصب نگهدارنده کارت گرافیکی روی FHFL
شکل 6. نصب دو پردازنده گرافیکی A10 روی یک مجموعه رایزر
همچنین برای نصب کارت گرافیک روی سرور hp میتوانید مراحل زیر را نیز انجام دهید. فقط توجه داشته باشید برای نصب کارت گرافیک روی سرور با یک پردازنده میتوانید GPU را در اسلات PCIe 1 نصب کنید اما برای سرور با دو پردازنده میتوانید حداکثر دو کارت گرافیک را در اسلات PCIe 1 و PCIe 5 نصب کنید.
- اسلات PCIe مناسب برای GPU را پیدا کنید.
- کارت گرافیک را با اسلات PCIe روی کارت رایزر تراز کنید. سپس، کارت را بهطورمستقیم در اسلات فشار دهید تا به طور ایمن در جای خود قرار گیرد. برای نصب آداپتور PCIe روی مجموعه رایزر از مراحل بالا استفاده کنید.
- سپس کابل برق را به کانکتور برق روی کارت گرافیک وصل کنید.
- مجموعه رایزر را دوباره نصب کنید.
پس از نصب کارت گرافیک، اگر کارت گرافیکی NVIDIA FHHL V100 را نصب میکنید، موارد زیر را انجام دهید:
یک بافل هوا GPU V100 که حداکثر دو کارت گرافیکی FHHL V100 را پشتیبانی میکند، استفاده کنید. اگر دو کارت گرافیکی FHHL V100 نصب میکنید، صفحه میانی را از بافل هوای V100 GPU بردارید. اگر یک GPU FHHL V100 نصب میکنید، به مرحله بعدی بروید.
شکل 7. حذف صفحه میانی
طبق شکل 8 بافل هوای GPU V100 را نصب کنید.
شکل 8. نصب بافل هوای GPU V100
کارت گرافیک برای هوش مصنوعی
بهترین کارت گرافیک برای هوش مصنوعی بهطورکلی باید دارای قدرت محاسباتی بالا، حافظه زیاد، پهنای باند سریع و پشتیبانی از موازیسازی و چارچوبهای یادگیری عمیق باشد. خرید کارت گرافیک برای هوش مصنوعی به بودجه، عملکرد و سرور بستگی دارد؛ با اینحال برخی از بهترین کارتهای گرافیکی در سال 2022 و 2023 برای هوش مصنوعی عبارتند از:
- NVIDIA GeForce RTX 4090: بهترین کارت گرافیکی سرور برای یادگیری عمیق و هوش مصنوعی در سالهای 2022 و 2023 که عملکرد و ویژگیهای استثنایی را در اختیار کاربران قرار میدهد. این کارت گرافیک دارای 24 گیگابایت حافظه GDDR6X و 18432 هسته CUDA است و از NVLink و CUDA12 پشتیبانی میکند.
- NVIDIA GeForce RTX 3090: این کارت گرافیک نیز دارای 24 گیگابایت حافظه GDDR6X است و 10496هسته CUDA دارد. این کارت نیز با ویژگیهای NVLink و CUDA13 سازگاری دارد و برای تامین انرژی آخرین نسل شبکههای عصبی بسیار سریع عمل میکند.
- NVIDIA GeForce RTX 3080: این کارت گرافیک اگرچه دارای 12 گیگابایت حافظه GDDR6X با 8704 هسته CUDA است و تنها از ویژگی CUDA13 پشتیبانی میکند اما بهدلیل عملکرد و ویژگیهای متعدد یک گزینهی عالی و مقرونبهصرفه برای بیشتر پروژههای هوش مصنوعی است.
- NVIDIA GeForce RTX 3060: یکی دیگر از بهترین کارت گرافیکهای سرور برای یادگیری عمیق و هوش مصنوعی که عملکرد و ویژگیهای متعددی را با یک قیمت مناسب ارائه میکند مدل 12 گیگابایت NVIDIA GeForce RTX 3060 است که 3584 هسته CUDA دارد و از CUDA13 پشتیبانی میکند.
خرید سرور گرافیکی
سرور گرافیکی نوعی از سرور است که بیشتر برای انواع برنامههای کاربردی مختلف که به گرافیک قوی، مقیاسپذیری با کیفیت نیاز دارند مانند رندر، ویرایش ویدئو، عملکردهای مبتنی بر فضای ابری، هوش مصنوعی، یادگیری عمیق، محاسبات علمی و … استفاده میشود. بهطورمعمول یک سرور گرافیکی دارای یک یا چند کارت گرافیک یا GPU قدرتمند است که میتواند حجم زیادی از دادهها را به صورت موازی پردازش کند و تصاویر و فیلمهای باکیفیت بالا را ارائه دهد. چند نمونه از سرورهای گرافیکی عبارتند از:
- سرور گرافیکی NVIDIA RTX: این یک سرور بازی ابری است که دارای 40 کارت گرافیک NVIDIA Turing است و آنها را در قالب یک تیغه 8U قرار میدهد تا بتواند سنگینترین بازیها را رندر و پخش کند. این سرور تا 160 کاربر همزمان را پشتیبانی میکند و از فناوری NVIDIA RTX برای ارائه گرافیکهای ردیابی پرتو و تجربههای بازی با هوش مصنوعی استفاده میکند.
- سرور GPU گیگابایت: این مجموعهای از سرورهای متراکم GPU است که برای برنامههای کاربردی با کارایی بالا مانند یادگیری عمیق، هوش مصنوعی، محاسبات علمی و تجزیه و تحلیل دادهها ساخته شده است. آنها از حداکثر 32 پردازنده گرافیکی در فرم فاکتورها و پیکربندیهای مختلف پشتیبانی میکنند و از پلتفرمهای NVIDIA HGX یا AMD Instinct برای ارائه قابلیتهای محاسباتی مقیاسپذیر و موازی استفاده میکنند.
- Supermicro GPU Systems: این مجموعهای از سیستمهای کارت گرافیک است که راهحلهای مبتنی بر انعطافپذیری و مقیاسپذیری را برای برنامههای محاسباتی شتاب ارائه میدهد. آنها از حداکثر 10 کارت گرافیکی در فرم فاکتور و پیکربندیهای مختلف پشتیبانی میکنند و بیشتر مجهز به پردازندههای اینتل زئون (Intel Xeon) یا AMD EPYC برای ارائه عملکرد و قابلیت اطمینان بالا هستند.
خرید کارت گرافیک سرور
برای خرید کارت گرافیک سرور باید چندین عامل را در نظر بگیرید:
- سازگاری کارت گرافیک: باید مطمئن شوید که کارت گرافیک با مادربرد، منبع تغذیه، سیستم خنککننده سرور و ساختار کلی سرورتان سازگاری کامل دارد. برای اینکار باید مشخصات کارت گرافیک و سرور را بررسی کنید و ببینید از نظر نوع اسلات، ابعاد، مصرف برق، نیازهای جریان هوا و … با همدیگر مطابقت دارند یا خیر؟ همچنین باید بررسی کنید که آیا کارت گرافیک به کابل یا آداپتور اضافی برای اتصال به سرور نیاز دارد یا خیر؟
- عملکرد کارت گرافیک در سرور: باید کارت گرافیکی را انتخاب کنید که بتواند نیازهای عملکردی شما را با توجه به برنامههای کاربردی که استفاده میکنید، برآورده سازد. شما باید مشخصات کارتهای گرافیک مختلف مانند ساعت هسته، اندازه حافظه، نوع حافظه، پهنای باند حافظه، هستههای CUDA و غیره را با هم مقایسه کنید. همچنین باید به دنبال بنچمارکها و بررسیهایی باشید که عملکرد کارتهای گرافیک مختلف را در سناریوها و بارهای کاری مختلف نشان میدهند.
- قیمت کارت گرافیک: برای خرید کارت گرافیک سرور باید بودجهتان را در نظر بگیرید تا بتوانید بهترین انتخاب را داشته باشید. شما باید قیمت کارتهای گرافیک مختلف را مقایسه کنید و به دنبال تخفیفها یا فروشی باشید که در هزینههای شما صرفهجویی میکند. همچنین باید کل هزینه مالکیت را که شامل قیمت اولیه خرید، مصرف برق، سیستم خنککننده و هزینههای نگهداری و … است را نیز در نظر بگیرید. علاوه بر این میتوانید با کارشناسان ما برای خرید کارت گرافیک سرور متناسب با بودجه و عملکردهای موردنیازتان مشاوره رایگان نیز داشته باشید.