ستارهشناسان نشانههایی از یک قمر فراخورشیدی آتشفشانی را شناسایی کردند - آژانس مدیا و مارکتینگ ردی استودیو
ستارهشناسان نشانههایی از یک قمر فراخورشیدی آتشفشانی را شناسایی کردند
مانند بسیاری از اکتشافهای فضایی، آنچه در ابتدا یافت میشود، احتمالا دادهای بسیار پرت است که سیگنالهایش برای شناسایی بهاندازهی کافی قوی و صرفا با طیف محدودی از توضیحات متناسب باشد. به نظر میرسد این مسئله برای WASP 49b صدق کند. مقالهای دربارهی جو سیارههای فراخورشیدی در سال ۲۰۱۷ از وجود لایهای از سدیم در اطراف یک غول گازی در ارتفاعات غیرمعمولی بالاتر از ابرها خبر داد.
اوزا و همکارانش با انتشار مقالهای در سال ۲۰۱۹ استدلال کردند که سدیم نه توسط سیارهی فراخورشیدی، بلکه از قمری فراخورشیدی شبیه به آیو، قمر آتشفشانی مشتری منتشر شده است. ما قبلا سیارههای آتشفشانی را پیدا کرده بودیم؛ این سیارهها دنیاهای سنگی با نشانههایی مثل گریز از مرکز مداری، نمودار توزیع دما یا ویژگیهای جوی برجسته بودند.
غولهای گازی نمیتوانند آتشفشان داشته باشند؛ زیرا کوهها بهوضوح ماهیت سنگی دارند. اما یک احتمال باقیمانده میتواند این باشد که اثر سدیمی دیدهشده روی WASP 49b حاصل فعالیت سیاره مثل بادهای سیارهای است. اوزا و همکارانش همچنان برای تأیید یافتههای پیشین و منشأ خارجی احتمالی این ابر گازی در حال جمعآوری دادهها هستند.
پژوهشگرها از تلسکوپ بسیار بزرگ رصدخانهی جنوبی اروپا برای رصد ستارهی WASP 49 و سیارهی فراخورشیدیاش به مدت چهار شب استفاده کردند. آنها از قبل میدانستند که این سیارهی فراخورشیدی ۰٫۳۷ برابر مشتری جرم و ۱٫۱ برابر آن شعاع دارد و هر ۲٫۸ روز یکبار به دور ستارهی خورشیدمانندش میچرخد. وقتی پژوهشگرها به صورت دقیق این منظومه را رصد کردند، متوجه شدند ابر سدیم بهطور پیوسته وجود ندارد؛ بلکه میآید و میرود و در فواصل منظم در پشت سیاره و ستارهاش ناپدید میشود.
سدیم خنثی در چند دقیقه فوتویونیزه میشود؛ بدین معنی که نمیتواند بدون دستیابی به بار الکتریکی تا مدت طولانی در مجاورت ستاره دوام بیاورد. از آنجا که سدیم کشفشده خنثی است، تولید آن باید ثابت و پیوسته باشد.
یک توضیح احتمالی، تولید سدیم درون سیاره فراخورشیدی است؛ اما بازههایی که طی آن ابر سدیم ظاهر شدهاند، با چرخش WASP 49b ناهمگام بودند؛ بدین معنی که نمیتوان آنها را به مکانی در سیاره فراخورشیدی مرتبط کرد.
به لطف رابطهی بین سیاره مشتری و آیو، میتوان چگونگی و چرایی فعالیت آتشفشانی در قمر فراخورشیدی را توضیح داد. شاید این قمر در حین چرخش به دور سیارهی WASP 49b دراثر کشمکشهای گرانشی با آن یا دیگر قمرها، مثل ارتباط آیو با سایر قمرهای دیگر گالیلهای مشتری، کشیده و هل داده شده است.
قمر همچنین در فاصلهی نزدیکی از سیارهاش قرار دارد؛ بدین معنی که علاوهبر کاهش جرم به دلیل فعالیت آتشفشانی، مدار آن احتمالا در مقیاسهای زمانی نسبتا کوتاه رو به زوال میرود و در نهایت این مسیر به سقوط قمر در WASP 49b ختم میشود. به گفتهی اوزا اگر واقعا قمری در اطراف این سیاره باشد، پایانی مرگبار را تجربه خواهد کرد.
یافتههای پژوهش در مجله استروفیزیکال ژورنال لترز منتشر شده است.
مقالات مرتبط
آخرین مقالات
میراث آلمانی فولکسواگن در خطر است؛ تعطیلی کارخانهها برای فرار از هزینهها
فولکسواگن بهمنظور کاهش هزینهها و صرفهجویی ۴٫۳ میلیارد دلاری، از طرحی پردهبرداری کرده است که براساس آن سه کارخانهی شرکت مذکور در آلمان را تعطیل میکند. این تصمیم تغییر بزرگی برای فولکسواگن محسوب میشود و حتی میراث آلمانی خودروساز معروف را در معرض قرار میدهد؛...
کانن چهار لنز جدید RF معرفی کرد
هفتهای که گذشت هفته بزرگی برای عکاسان بدون آینه کانن بود، چرا که چهار لنز جدید RF به سیستم EOS R پیوستند! لنزهای جدید شامل RF 24mm f/1.4 L، RF 50mm f/1.4 L، RF 70-200mm f/2.8 L Z و RF-S 7.8mm f/4 Dual میشوند. نگاهی...
چرا ورود مجدد اپل به نرمافزار ویرایش تصویر اهمیت بسیاری دارد
اپل در حال ورود مجدد به دنیای نرمافزارهای ویرایش تصویر است و این بار با خرید شرکت توسعهدهنده اپلیکیشن ویرایش عکس Pixelmator این گام را برداشته است. این اقدام جدیدترین نشانه از تعهد دوباره اپل به حوزه تصویربرداری است و اهمیت زیادی دارد. اگر خرید...
در این کشورها با مهاجرت از گوگل به بینگ، شانس برندهشدن یکمیلیون دلار دارید
برنامهی Microsoft Rewards یکی از ابتکارات مایکروسافت محسوب میشود که به کاربران امکان میدهد تا با استفادهی روزانه از محصولات و سرویسهای این شرکت، امتیاز کسب و آنها را به پاداشهای متنوعی تبدیل کنند. جدیدترین کمپین Microsoft Rewards قرعهکشیای با جایزه بزرگ یکمیلیون دلار است....