جستجو
برای جستجو متن مورد نظر وارد کنید و Enter بزنید برای بستن Esc بزنید.
در حوزه طراحی دیجیتال و تصویرسازی، به احتمال زیاد با اصطلاحات RGB، CMYK و رنگ پنتون برخورد داشتهاید. اما آیا معنای دقیق هر یک از آنها را میدانید؟ برای دستیابی به بالاترین کیفیت و انسجام مستمر در نتایج نهایی طراحیهای دیجیتال، استفاده از پروفایل رنگی صحیح امری ضروری است.
پروفایلهای رنگی یا حالتهای رنگی، نوع رنگ به کار رفته در سند هنری دیجیتال شما را تعیین میکنند. CMYK، RGB و پانتون، حالتهای رنگی عمومی هستند، اما در هر کدام از آنها زیرمجموعههایی با ویژگیهای تخصصیتر نیز وجود دارد.
برخی نرمافزارها یا دستگاهها ممکن است دارای حالتهای رنگی اختصاصی باشند. برای مثال، نرمافزار Procreate علاوه بر برخورداری از تعدادی پروفایل رنگی خاص RGB اپل، امکان انتخاب از میان پروفایلهای رنگی متنوع دیگری را نیز فراهم میکند. همچنین، بسته به منطقهی جغرافیایی که قصد چاپ طرحهای خود در آنجا را دارید، ممکن است از پروفایلهای رنگی متفاوتی استفاده نمایید.
نحوهی نمایش رنگها روی صفحه نمایش همواره یکسان نیست. هنگام چاپ یک طرح، ایجاد یک طرح مبتنی بر نمایشگر یا چاپ حرفهای طرحهای بزرگمقیاس برای تکثیر انبوه، از پروفایلهای رنگی مجزایی استفاده میشود.
در صورتی که به خلق آثار هنری دیجیتال یا آثار چاپی مشغول هستید، درک صحیح پروفایلهای رنگی و زمان استفادهی بهینه از آنها ضروری است. این امر تضمین میکند که نتایج نهایی طرحهای شما همواره از دقت، انسجام و بالاترین کیفیت برخوردار باشند.
CMYK یک پروفایل رنگی مبتنی بر چاپ است که از ترکیب چهار رنگ فیروزهای (Cyan)، سرخابی (Magenta)، زرد (Yellow) و مشکی (که در صنعت طراحی با عنوان کلید (Key) شناخته میشود) تشکیل میشود. با ترکیب این چهار رنگ، امکان خلق تمامی طیف رنگی در چاپ فراهم میگردد.
CMYK همچنین به عنوان فرآیند چهار رنگ یا رنگ فرآیند شناخته میشود، چرا که در فرآیند چاپ از چهار صفحهی مجزای چاپ استفاده میشود. CMYK یک فرآیند افزایشی است، بدین معنا که چاپ CMYK هر لایهی رنگ را با استفاده از تکنیکهای هافتون (Halftone) اضافه میکند که منجر به چاپ تمامرنگی میشود.
در صورتی که قصد چاپ افست طرحهای خود را دارید، همواره بایستی اسناد را با پروفایل CMYK ایجاد نمایید. تبدیل یک سند از RGB به CMYK بسیار سادهتر است و بسیاری از چاپگرهای آنلاین نیز این کار را انجام میدهند . اما اگر از همان ابتدای طراحی میدانید که قصد چاپ خروجی نهایی را دارید، به جای تبدیل آن در مراحل بعدی، بهتر است مستقیماً سند را در حالت CMYK ایجاد کنید، چرا که فرآیند تبدیل همواره نتایج کامل و راضی کنندهای را به همراه نخواهد داشت.
در مقایسه با RGB، رنگهای CMYK غالباً کدرتر به نظر میرسند. این امر ناشی از ماهیت افزایشی چاپ CMYK و محدودیت آن در بازتولید رنگهای بسیار روشن است. برای دستیابی به رنگهای چاپی درخشانتر، باید از رنگهای پنتون استفاده نمایید.
RGB پروفایل رنگی به کار رفته برای آثار هنری و تصاویر دیجیتال یا مبتنی بر نمایشگر است که مخفف سه رنگ قرمز (Red)، سبز (Green) و آبی (Blue) میباشد. این پروفایل از یک فرآیند کاهشی با نور برای ایجاد رنگ بهره میبرد که طیف رنگی بسیار گستردهتری را نسبت به CMYK ارائه میدهد.
هر چه میزان نور به کار رفته بیشتر باشد، رنگها روشنتر خواهند شد و برعکس، با کاهش نور، رنگها تیرهتر میشوند – این همان روشی است که در RGB برای ایجاد رنگ مشکی با نبود کامل نور به کار میرود.
باید از پروفایلهای رنگی RGB برای تمامی طرحهای دیجیتالی که برای نمایش روی صفحه نمایش ساخته میشوند، استفاده شود. این شامل انیمیشن و ویدیو، پستهای رسانههای اجتماعی، انواع لوگو، پرتره شخصیت و هر عنصر دیگری که قرار است روی صفحه نمایش یا دستگاههای دیجیتال مشاهده شود، میشود.
همانطور که پیشتر گفته شد، رنگهای RGB به دلیل گستردگی طیف رنگی خود، بسیار درخشانتر و زندهتر به نظر میرسند. با این حال، این پروفایل رنگی برای چاپ مناسب نیست، چرا که در فرآیند چاپ، نمیتوان به طور دقیق طیف رنگی RGB را بازتولید کرد.
در صورتی که قصد دارید طرحی را که با RGB ایجاد کردهاید در آینده چاپ کنید، به خاطر داشته باشید که ممکن است رنگها در چاپ نهایی کمی متفاوت به نظر برسند. این امر به دلیل محدودیتهای چاپ CMYK در بازتولید کامل طیف رنگی RGB است.
نکات کلیدی:
با درک صحیح کاربرد هر پروفایل رنگی و انتخاب مناسب هر یک برای پروژههای مختلف، میتوانید مطمئن شوید که طرحهای شما همواره با بالاترین کیفیت و ثبات رنگ به نمایش گذاشته میشوند.
رنگهای پنتون دقیقاً یک پروفایل رنگی نیستند که بتوانید برای ایجاد سند از آنها استفاده کنید، بلکه استانداردی جهانی برای ثبات رنگ هستند. پنتون که با نام PMS (سیستم تطبیق رنگ پانتون) نیز شناخته میشود، نوعی رنگ است که میتوانید با استفاده از نمونههای رنگی چاپی، در اسناد طراحی و هنری چاپی خود به کار ببرید.
همانطور که احتمالاً میدانید، پنتون یکی از شرکتهای پیشرو در زمینه رنگ در جهان است. به طور معمول، تخصص اصلی پنتون در حوزه رنگ است، اما در دنیای طراحی، رنگهای پنتون همچنین به عنوان معیاری جهانی برای ثبات رنگ شناخته میشوند.
به عنوان یک طراح، تصویرگر یا هنرمند دیجیتال، شاید هرگز نیاز به استفاده از رنگهای پنتون نداشته باشید. اما اگر مشغول طراحی و چاپ اقلام چاپی با رنگهای یکنواخت و با کیفیت عالی و شفاف تر از CMYK هستید – رنگ پنتون بهترین گزینه برای دستیابی به نتیجه مورد نظر خواهد بود.
نرمافزارهای ادوبی کریتیو کلود قبلاً پالت رنگی پانتون را در برنامههای خود جایگذاری میکردند، اما این قابلیت در سال ۲۰۲۲ حذف شد. رنگهای موجود در کاتالوگهای پنتون شامل نمونههای چاپی همراه با عنوان و شماره هستند – این روشی است که رنگ سال پانتون نیز به نمایش گذاشته میشود.
دانلود کاتالوگ رنگهای پنتون
رنگهای پنتون یا رنگهای تفکیکی (Spot Color) را میتوان برای ایجاد رنگهای خاص مانند رنگهای نئون و متالیک به کار برد که با فرآیند چهار رنگ چاپی معمولی قابل چاپ نیستند. همچنین میتوانید از اپلیکیشن Pantone Studio برای ایجاد پالتهای رنگی دلخواه خود استفاده کنید.
با استفاده از سیستم رنگهای پنتون، صرف نظر از کالیبراسیون صفحه نمایش شما و محل انجام چاپ، اطمینان حاصل میکنید که رنگ دقیق مورد نیاز برای کار خود را به دست می آورید.
به طور کلی، سیستمهای تطبیق رنگ پنتون توسط برندهایی با رنگهای دقیق و نمادین، مانند آمازون یا یوپیاس، مورد استفاده قرار میگیرند، جایی که ممکن است برند در سطح بینالمللی شناخته شده و در کشورهای مختلف یا توسط تولیدکنندگان متفاوت چاپ شود. رنگ PMS صرف نظر از اینکه چه کسی طراحی و چه کسی چاپ میکند، در همه جا رنگهای دقیقی را ارائه میدهد.
دیدگاهتان را بنویسید!
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.